Vitaminer

Vitaminer

Vigtig at du spiser naturlige vitaminer og ikke i pilleform da mange kunstige mineraler og vitaminer ikke optages i kroppen, men ophobes i stedet.

Vitaminer

vi har brug for

Nogle vitaminer er livsnødvendige og SKAL komme fra vores økologiske grønsager.

Vitaminer og antioxidanter i økologiske grønsager og økologiske frugter

Et gammel kostråd siger 6 økologiske frugter hver dag. Kun hvis du ikke er på slankekur.

Antioxidanter findes i form af vitaminer og mineraler i både de økologiske grønsager og i de økologiske frugter.

Antioxidanter er vigtige for at vores celler ikke oxiderer / aldring

Antioxidanter har ekstreme store sundhedsfremmende effekt, da de beskytter mod frie radikaler.

 

Vitaminer skal komme fra de økologiske grønsager!

Hvorfor må vitaminer ikke komme fra en vitaminpille ?

Måden man udtrækker vitaminer og mineraler på industrielt er ved at man isolerer det aktive indholdsstof i planten og filtrerer det med et nyt stof. Herved får man et vitamin der ligner et vitamin, men det er det ikke!

Vita betyder liv

Man kan altså ikke tage et enkelt stof og spise dette og tro at så er man dækket ind ?

Nogle siger vores liv består af rigtig mange forskellige kombinationer og vores vitaminer skal komme fra flere stoffer på samme tid.

 

A-vitamin

Vigtig for knoglevækst, syn og fertilitet. Indgår i DNA. Hjælper til at bevare sunde slimhinder og dannelse af hvide blodlegemer, hvilket har betydning for immunforsvaret. Leveren kan lagre A-vitamin.

Gravide bør ikke overstige den øvre grænse, da det kan give fosterskader. Hos kvinder i overgangsalderen med risiko for knogleskørhed bør det daglige indtag begrænses til 1500 µg.

  • Frugt
  • Tørrede
  • Abrikoser
  • Gulerødder
  • Persille
  • Sspinat
  • Smør

Tekst

B Vitamin

Fuldkorn, bananer, jordnødder, fisk, hvidløg, kikærter, spinat, mungbønner, broccoli, rød peber, rødbeder, avocado, porrer, pastinakker, æg, grønkål, laks, kylling, rødspætte, torskerogn, de fleste kerner, frø og bønner.

B Vitamin er i:

  • Fuldkorn
  • Bananer
  • Jordnødder
  • Fisk
  • Hvidløg
  • Kikærter
  • Spinat
  • Mungbønner
  • Broccoli
  • Rød peber
  • Rødbeder, avocado, porrer, pastinakker, æg, grønkål, laks, kylling, rødspætte, torskerogn, de fleste kerner, frø og bønner.

Tekst

B1-vitamin (thiamin)

Vigtig for energiomsætningen – er særlig vigtigt for at omsætte kulhydrater (glukose) til energi, der forbruges af hjerte, hjerne og muskler.

B1 Vitamin kan nedbrydes hvid du indtager for meget alkohol og kaffe og nedbrydes også ved for høje stegetemperatur.

B1 Vitamin er i:

  • Kidneybønner
  • Risklid
  • Laks ( Ikke opdræt )
  • Sojabønner
  • Solsikkekerner
  • Hvedekim
  • Fuldkornshvede
  • Rug

Tekst

B2-vitamin (riboflavin)

Vigtig i omsætningen af især protein, men også fedt og kulhydrater. Har betydning for vækst, hud, negle, hår, læber samt for synet.

B2 Vitamin er i:

Mandler, æg, fisk, økologisk kød, hvedekim og syrnet yoghurt.

  • Mejeriprodukter
  • Fuldkornsprodukter
  • Kød
  • Bladgrønt
  • Bælgfrugter
  • Fisk

 

B3 Vitamin

Fisk, nødder, kartofler, bælgfrugter og solsikkekerner.

B5 Vitamin

Tørret frugt, æg, linser, nødder, ærter, sojabønner, solsikkekerner, hvedekim, fuldkornsprodukter og grøntsager.

B6 Vitamin

Avocado, bananer, gulerødder, æg, linser, ris, laks, rejer, sojabønner, solsikkekerner, tunfisk og fuldkornsprodukter.

B12 Vitamin

Kød, kvæg, svin og fjerkræ og fisk, skaldyr samt mælkeprodukter og æg.

B9-vitamin (folat)

Vigtig for DNA og produktion af røde blodlegemer. Nødvendig for omsætning af protein.

B9 Vitamin er vigtig i forhold til celledeling.

Folat og B12-vitmain arbejdet tæt sammen og begge B-vitaminer er nødvendige, for at deling af celler kan ske rigtigt. B12-vitamin er med til at aktivere folat. Du får folat fra fødevarer som lever, bønner og grøntsager som broccoli, grønkål, spinat, persillerod, blomkål, arparges og rosenkål.

Gravide eller kvinder der ønsker at blive det bør sørge for at de ikke mangler folat der kan forårsage blodmangel.

Folat er i følgende fødevare:

  • Broccoli
  • Blomkål
  • Bønner
  • Grøntsager
  • Grønkål
  • Spinat
  • Persillerod
  • Arparges
  • Rrosenkål

Vitamin B12

Ost, muslinger, æg, fisk, mælkeprodukter, mælkesyregærede grøntsager, tang og spirer.

Folinsyre (vitamin B9)

Byg, ølgær, frugt, kikærter, bladgrønt, linser, ærter, ris, sojabønner og hvedekim.

C-vitamin

Har betydning for kroppens immunforsvar. Vigtig for kollagen, der er den trækstærkeste bestanddel i sener, brusk, tandkød og knogler. Hjælper tarmen med at optage det jern vi spiser.

C-vitamin bruges af binyrerne til at danne hormonet noradrenalin (og adrenalin). C-vitmain er en antioxidant, som fås gennem kosten fra blandt andet grønne grøntsager og farverige frugter, bær samt kartofler. C-vitamin er vandopløseligt og kroppen kan derfor udskilles gennem urinen.

C Vitamin findes i:

  • Frugt
  • Appelsiner
  • Citroner
  • Solbær
  • Broccoli
  • Blomkål
  • Grønkål
  • Peberfrugter
  • Persille
  • Chili
  • Solbær
  • Peberrod
  • Rosenkål
  • Rød peber
  • Kiwi
  • Dild
  • Spinat
  • Radiser,       ananas, porrer, hindbær, grapefrugt, mango, papaya, kartofler, jordbær, tomater, brødkarse, m.m.

 

D-vitamin

D-vitamin er vigtig for knoglerne og hjælper tarmen til at optage calcium fra kosten. D-vitamin er vigtig for celledeling. Forskning tyder på at D-vitamin har forebyggende effekt på nogle kræftformer. Cirka 80% af vores behov dækkes af solens stråler. Derfor er det i vinterperioden særlig vigtigt at få D-vitamin gennem kosten. De største kilder til dette er fisk og æg.

Ældre, børn, personer med mørk hud, personer der går tildækket klædt samt veganer eller vegetarer, der ikke spiser fisk, er i særlig risiko for D-vitaminmangel.

D Vitamin kommer fra:

  • Solens stråler
  • Æggeblomme
  • Ttorskelevertran
  • Sild
  • Makrel
  • Sardiner

Tekst

E-vitamin

E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og en antioxidant, som beskytter fedtstoffer i kroppen mod at blive nedbrudt. Fedtstoffer som blandt andet er vigtige dele af cellemmembranerne. E-vitamin er også vigtigt foe immunforsvaret og for funktionen af nervesystemet.

E-vitamin fås særlig fra fødevarer som planteolier, nødder, mandler, torskelever og æggeblommer.

E Vitamin kommer fra:

  • Vegetabilske olier (især fra majs og solsikke)
  • Tahin
  • Broccoli
  • Fuldkorn
  • Nødder
  • Frø

E-vitamin findes naturligt i fødevarer og føjes til nogle befæstede fødevarer. Du kan få den anbefalede daglige mængde vitamin E ved at spise en række fødevarer, såsom vegetabilske olier, nødder og frø, grønne grøntsager og beriget korn.

 

K-vitamin

K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som er en vigtig faktor i blodets koagulation – at det størkner. K-vitamin er også vigtigt for kroppens dannelse af proteiner og knoglernes sundheds, og for at din krop kan danne proteiner. K1-vitamin findes i blandt andet særligt

  • Broccoli
  • Rosenkål
  • Asparges
  • Persille
  • Spinat
  • Kikærter
  • Grønkål
  • Blomkål
  • Spidskål
  • Bønner
  • Fisk
  • Tang
  • Lever
  • Kød
  • Æg
  • Grøn te

Vitamin K findes alle

Vegetabilske olier, grønne grøntsager, sojabønner, kikærter og brune bønner, bladgrøntsager, korsblomstgrøntsager (såsom broccoli eller kål)

Rent vand

Børn og gravide er særligt udsat for gift og tungmetaller fra drikkevand også i Danmark

Vandmåling

Se hvad en TDS måler kan måle

Link

  • https://www.pharmacytimes.com/publications/otc/2015/OTCGuide-2015/Vitamins-and-Minerals-Explained

Ansvarsfraskrivelse:

Ingen informationer, udtalenser og oplysninger på denne hjemmeside, er evalueret af offentlig myndighed, den danske Lægemiddelstyrelse-eller Fødevarestyrelse. Denne side er oplysning om vores og andres erfaring og er ikke beregnet til selv at stille diagnose, behandle, helbrede eller forebygge nogen form for sygdom.