Antioxidanter

Antioxidanter

Vigtig at du spiser naturlige antioxidanter og ikke i pilleform da mange kunstige mineraler og vitaminer ikke optages i kroppen, men ophobes i stedet.

Antioxidanter

Antioxidanter forlænger dit liv!

Overalt, hvor der er ilt, sker der oxidering/nedbrydning som er helt naturligt – jern ruster, smør bliver harsk eller et overskåret æble bliver brunt, fordi der sker en oxidering.
Når kroppen oxiderer ældes den.

Det kan modvirkes med antioxidanter, som fjerner de frie radikaler i kroppen.

Antioxidanter bekæmper farlige partikler

Som nævnt tidligere er antioxidanter med til at bekæmpe farlige stoffer i din krop og på den måde opbygge en sund og stærk krop. 

Antioxidanter kan være en hjælp til din krop for at booste dit immunforsvar og dermed mindske kræft og hjerte-karsygdomme.

I Blåbær findes polyfenoler og det samme i Grøn the , gulerødder er det beta-caroten og i Citroner og peberfrugter er det C-vitaminer.

Disse klassiske antioxidanter er der nogen der mener at modvirke og forebygge kræft og hjertekarsygdomme.

Vigtig at du spiser naturlige antioxidanter og ikke i pilleform da mange kunstige mineraler og vitaminer ikke optages i kroppen, men ophobes i stedet.

 

Frie radikaler

Frie radikaler dannes i kroppen, når den usunde mad omsættes til energi eller kroppen udsættes for stress, for eksempel i forbindelse med sygdom. De kan oxidere andre molekyler og dermed sætte skadelige processer i gang, der i sidste ende kan resultere i kræft eller andre alvorlige sygdomme.

Antioxidanter

Antioxidanter er kemiske stoffer, der modvirker oxidation. Kroppens eget antioxidative forsvar kan neutralisere frie radikaler, så de ikke gør skade. Det sker ved hjælp af kroppens antioxidative enzymer og antioxidanter i kroppen.

Hvor får jeg antioxidanter ?

  • Vitamin E: Nødder, frø, kornprodukter, æg (æggeblomme), fisk, ost og mælk.
  • Vitamin C: Citrusfrugter, kiwier, bær (fx solbær), tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager
  • Betakaroten: Grøntsager, herunder gulerødder og spinat.

Hvad er betakaroten ?

Betakaroten er en del af vores krops antioxidanter der hjælper med at bekæmpe skadelige stoffer.

  • Der findes mange forskellige karotener
  • Den mest kente er betakaroten
  • Beta-karoten er kun et karoten blandt mange hundrede
  • Vi voksne skal helst have omkring 3 mg/dag
  • Beta-karoten er stærkt farvede, som feks en gulerod

Betakaroten er i følgende grønsager:

  • Bladgrønsager
  • Gulerødder

Hvilken funktion har beta-karoten ?

Under optagelsen af feks. en gulerod bliver betakaroten delvist omdannet til A – Vitamin.

Betakaroten deponeres i fedtvævet og optages i processen med optagelsen af den fedt vi spiser i tyndtarmen.

Frie radikaler i kroppen forårsager oxidation

Oxidation eller iltning er en kemisk proces, hvor et stof går i forbindelse med ilt.

Hvad er frie radikaler ?

De ustabile Frie radikaler er molekyler der hele tiden forsøger at koble sig på et stof  og ødelægge det, få det til at oxiderer.

De frie radikaler prøver konstant at indgå i reaktion med andre stoffer for så at blive stabile igen. På denne måde kan de skabe celleforandringer i vores krop. Det er på dette tidspunkt at vores krops immunforsvar kommer i aktion ved hjælp af antioxidanter, der bliver en slags stedfortræder for de kemiske stoffer.

Hvad giver frie radikaler / Hvordan dannes de ?

  • Rygning
  • Alkohol
  • Luftpartikler ( forurenet luft )
  • Forurenet drikkevand, vand på flaske indeholdt fluor
  • Stress
  • Usund fedt
  • Infektion

kroppens antioxidative forsvar:

 

Hyppigste årsag til kræft

Kræft ( Cancer ) er næsten altid forbundet med oxidativ stress. Oxidativ stress forekommer ved mental stress.

Oxidativ stress i kroppen modvirkes direkte af antioxidanter.

Hvad er oxidativ stress ?

  • Luftforurening
  • Rygning
  • Stråling, Måske microwaves / Wifi ?
  • Overvægtig / fedme
  • Overspisning er en kendt kilde til oxidativ stress

Vidste du at et forskerhold kunne fremkalde forstadie til sukkersyge på raske sengeliggende patienter. De indtog ca. 6000 kalorier Kcal pr. dag i en uge og havde taget 3,4 kg på. I samme studie mener forskerne bag at de har fundet mekanismen der ødelægger sukkertransportmolekyler, kaldet GLUT4.  Årsagen er at de frie radikaler beskadiger sukkertransportmolekyler.

Man har vidst i en del år at sukkersyge skyltes oxidativ stress.

Ansvarsfraskrivelse:

Ingen informationer, udtalenser og oplysninger på denne hjemmeside, er evalueret af offentlig myndighed, den danske Lægemiddelstyrelse-eller Fødevarestyrelse. Denne side er oplysning om vores og andres erfaring og er ikke beregnet til selv at stille diagnose, behandle, helbrede eller forebygge nogen form for sygdom.