Mineraler

Mineraler

Vigtig at du spiser naturlige mineraler og ikke i pilleform da mange kunstige mineraler og vitaminer ikke optages i kroppen, men ophobes i stedet.

Mineraler

Kun få mineraler optages i vores legeme fra vores drikkevand

Mineraler fra vitaminpiller optages kun i begrænset mængde

Mineraler forefindes i overalt i naturen. I sten og jordlaget og i vores fødevare, frugt og grønsager.

Langt fra alle mineraler fra vores drikkevand optages i kroppen. Vi har i mange år blevet fortalt at mineraler i vores drikkevand er sunde!

Vidste du at ……

Vitaminer og mineraler skal komme fra økologiske grønsager ?

Anja Biltoft-Jensen forsker i kostvaner ved fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet:

Vitaminpiller og kosttilskud er ikke så godt som den ægte vare!

Vitaminpiller KAN ikke erstatte vitaminer og mineraler fra økologiske grønsager og dyr. Mange tager nok et kosttilskud uden at vide at virkningen nærmest er overflødige.

Helt klart nej: Vitaminpiller og kosttilskud er ikke så godt som den ægte vare og kan ikke erstatte sund økologisk kost.

 

Arsen

Arsen er stærkt repræsenteret over alt i vores drikkevand i Danmark

Arsen er et grundstof med atomnummer 33 i det periodiske system med symbolet As. Arsen optræder i mange mineraler som svovl, metaller og krystal.

Who`s agentur for kræftforskning, JARC, kategoriserer uorganisk arsen som et af de stoffer der med størst sikkerhed er kræftfremkaldende.

Who`s agentur for kræftforskning, JARC, kategoriserer uorganisk arsen som et af de stoffer der med størst sikkerhed er kræftfremkaldende.

Jern

Jern er et mineral der fines næsten over alt i naturen

Jern er det eneste mineral der kan optages i vores legeme der kommer fra vores drikkevand. Næsten alle andre mineraler fra vores drikkevand bruger vores krop ikke eller forstyrer forers organer, således at vi over tid kan blive alvorligt syg

Jern er et et sporstof, som er en del af de røde blodlegemer. De røde blodlegemer transporterer ilten fra lungerne og rundt i kroppen til livsvigtige organer og væv. Jern er også vigtigt for immunsystemet. Hvis du mangler jern, risikerer du at blive mere træt, bleg og utilpas. Visse andre grøntsager indeholder også jern, eksempelvis persille, men her spises typisk så lille en mængde, at det ikke har særlig værdi. Kroppen har lettere ved at optage jern fra animalske kilder som kød end fra eksempelvis bønner og linser. C-vitamin, som findes i frugt og grønt, kan hjælpe kroppen til at optage jern fra maden.

Jernholdige fødevarer er typisk:

  • Lever
  • Kød
  • Fisk
  • Skaldyr
  • Fjerkræ
  • Bønner
  • Linser
  • Spinat
  • Havregryn

 

Zink

Zink er et mineral og en del af kroppens mange enzymer. Enzymerne har vigtige funktioner i omsætningen af fedt, protein og kulhydrat. Zink er også vigtig for immunforsvaret, celleforsvar og vækst samt sårheling. Det fås fra fødevarer som fisk og skaldyr, indemad, frø, kød og mælkeprodukter og findes derudover også i fuldkornsprodukter. Kroppen har lettest ved at optage zink fra kød og fisk.

Zink

Zink fås i:

  • Fuldkorn
  • Fuldkornsris
  • Æggeblommer
  • Fisk
  • Mandler
  • Linser
  • Græskarkerner
  • Sesamfrø
  • Havregryn

Kobber

Kobber

Kobber finder du i:

  • Byg
  • Kakao
  • Honning
  • Linser
  • Muslinger
  • Nødder
  • Havre
  • Østers
  • Laks
  • Kerner
  • Hvedekim

Calcium / Kalk

Calcium kaldes også for kalk og er et vigtigt mineral. Calcium er vigtigt for at kunne danne stærke knogler og tænder, for signal mellem celler og musklers sammentrækningsevne samt blodtrykket. For lidt calcium kan øge blodtrykket, give svage knogler og osteoporose, hvilket øger risiko for brud.  Det er meget forskelligt, hvor for kroppen er til at optage calcium fra de forskellige fødevarer.

Calcium finder du i:

  • Broccoli
  • Mandler
  • Paranødder
  • Ost
  • Bladgrønt
  • Figner
  • Sojamælk
  • Hvidløg
  • Kikærter
  • Spinat
  • Sesamfrø
  •  surmælkspodukter
  • Ggrønkål
  • Havregryn
  • Små fisk, hvor benene også bliver spist

Tekst

Magnesium

Magnesium det essentielle glemte mineral
Magnesium er et minearal, som hver celle i din krop har brug for.

Magnesium er det 12. grundstof i det periodeske system ( Mg )

En celle er den mindste levende enhed i alle levende organismer og fælles for alt liv her på jorden. Alle mikroorganismer, planter, svampe, dyr og mennesker har celler. nogle organismer har kun en celle ( encellede ), mens andre levende væsener har flere billioner der arbejder sammen.

Magnesium reducerer insulin og stress hormoner, holder blodsukkerniveauet under kontrol, opretter og reparerer DNA og RNA. Effektivt mod migræne, depression, manglende søvn og sænker blodtrykket. Med daglig indtag af magnesium og basisk kost sørger du for, at de andre dele i kroppen også fungerer.

Vores krop har brug for den rigtige mængde magnesium i vores kost for at vi kan sove ordentligt. Hvis det er for lavt, kan vi lide af søvnforstyrrelser.

Magnesium spiller en afgørende rolle for nukleinsyrens kemi, så celler i enhver levende organisme har brug for magnesium. I grønne planter indgår magnesium desuden i det klorofyl, der giver disse planter deres farve. Netop af denne grund er grønne grønsager en god kilde til magnesium i kosten. Andre gode kilder er fuldkornsprodukter, nødder, havregryn ( ikke raffineret )  kikærter, bønner, bulgur og hvedekerner.

Kan magnesiummangel forårsage kræft?

Forskere opdagede, at 46% af patienterne som var indlagt på en intensivafdeling i et tertiært kræftcenter blev præsenteret med mangelfuldt magnesium.
Brazilian Journal of Medical and Biological Research http://www.scielo.br/scielo.php… og https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3931212/

Vidste du?

Konklusion: Vi skal indtage meget magnesium og lidt calcium

At for lidt magnesium i forhold til calcium ( Kalk ) kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, som også inkluderer knoglerne? (vi må ikke mangle eller undgå calcium)

At magnesium samtidig forhindrer tab af calcium ( kalk ), når calcium er i underskud. Det betyder, at kroppen har brug for mindre calcium, når der er optimale mængder magnesium?

At mælk indeholder 9 gange mere calcium end i magnesium?
At for meget calcium fra mejeriprodukter eller calciumtilskud hæmmer optagelsen af jern?

Magnesium er det fjerde mest kraftfulde mineral i menneskekroppen?
Det spiller flere vigtige roller i din krops og hjernes helbred?
Magnesium er involveret i hundredvis af biokemiske reaktioner i din krop?

Magnesium er et mineral, der findes i jorden, havet, planterne, dyrene og mennesker?
Ca. 60% af magnesium i din krop er i knoglerne, mens resten ligger i muskler, blødt væv og væsker, herunder blod? (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26404370).

Studier afsløret

Sodavands indhold der virker syredannende, fremmer tab af både calcium og magnesium fra knoglerne til blodet.

Danskere drikker i gennemsnit 100 liter sodavand om året, og det er også syredannede i sukkerfri light sodavand og light cola. (https://jyllands-posten.dk/…/vi-trodser-de-gode-raad-og-dri…)

Vidste du at raffinerede korn fjerner 80-97 % magnesium og at raffinerede sukker fjerner alt?
https://www.ancient-minerals.com/transdermal-magne…/dietary/
og Lieberman S, Bruning N. The Real Vitamin & Mineral Book. New York: Avery; 2007.

Faktisk indeholder hver celle i din krop magnesium, og har brug for det, for at den fungerer.
En af magnesiumets hovedrolle virker som en co-faktor eller “hjælpermolekyle” i de biokemiske reaktioner, som kontinuerligt udføres af enzymer.

Magnesium er faktisk involveret i mere end 600 reaktioner i din krop, det skaber energi i hver eneste celle ved at aktivere ATP lagermodulets molekyle og det brændstof, der driver hver celle i din krop (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25540137)

Herunder:

– Energiskabelse: Hjælper med at konvertere mad til energi.
– Protein dannelse: Hjælper med at skabe nye proteiner fra aminosyrer.
– Gen-vedligeholdelse: Hjælper med at oprette og reparere DNA og RNA.

– Muskelbevægelser: Er en del af sammentrækningen og afslapningen af musklerne.
– Regulering af nervesystemet: Hjælper med at regulere neurotransmittere, som sender meddelelser gennem hele hjernen og nervesystemet.

Reducerer insulin og stress hormon niveauer (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9794094).
Magnesium har også gavnlige virkninger mod type 2 diabetes.
48% af diabetikerne har lave mængder magnesium i deres blod. Dette kan påvirke insulinets evne til at holde blodsukkerniveauet under kontrol (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26404370https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26322160).

En undersøgelse fulgte mere end 4.000 mennesker i 20 år. Det viste sig, at de med det højeste indtag var 47% mindre tilbøjelige til at blive diabetiker (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20807870).

Magnesium kan sænke blodtrykket (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19617879https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9719052https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24149738)

Det har anti-inflammatoriske fordele
Lavt magnesiumindtag er forbundet med kronisk inflammation, hvilket er en af drivkræfterne for aldring, fedme og kronisk sygdom (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25023192https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388094https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20536778).

I en undersøgelse viste børn med de laveste blodmagnesiumniveauer at have de højeste niveauer af den inflammatoriske markør-CRP.
De havde også højere blodsukker, insulin og triglyceridniveauer (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1764100).

Kalium

Kalium er et vigtigt mineral, som er med til at regulere væskebalancen, blodtrykket og funktionen af nerve- og muskelceller samt opbygningen af proteiner i kroppen. Kalium findes på grund af sin livsnødvendige funktioner i mange fødevarer.

Gode kilder til kalium:

  • Advokado
  • Spinat
  • Pastinakker
  • Kartofler
  • Mælk
  • Bønner
  • Grøntsager
  • Frugt
  • Nødder
  • Rosiner
  • Fuldkorn
  • Hele korn
  • Græskarkerner
  • Banan
  • Citrusfrugt
  • Linser,
  • Tofu
  • Tahin

Lavt fødeindtag kan forårsage mangel på kalium og natrium, hvilket kan være livsfarligt

Magnesium

Magnesium

Magnesium er særlig vigtig for kroppens nerve- og muskelceller. Mineralet er desuden et hjælpestof for kroppens mange vigtige enzymer og har betydning for stofskiftet og musklernes funktion.

Magnesium fås gennem:

  • Grønne grønsager, bladgrønt
  • Kikærter
  • Bønner
  • Hvide bønner
  • Sorte bønner
  • Mange kornprodukter
  • Fuldkornsprodukter
  • Bulgur
  • Havregryn ( ikke raffineret )
  • Hvedekerner
  • Nødder
  • Kikærter
  • Græskar frø, Græskarkerner
  • Dampede spinat
  • Mørk chokolade ( 70-85% kakao )
  • Mandler
  • Cashewnødder
  • Makrel
  • Avocado
  • Solsikkekerner
  • Pinjekerner
  • Linser
  • Kokosnød
  • Rosiner
  • Majs
  • Tørrede abrikoser
  • Artiskokker
  • Sojabønner
  • Bananer
  • Svesker
  • Skorzonerrod

Følgende fødevarer er fremragende kilder til magnesium:
Græskar frø: 46% (16 gram). Kogt spinat: 39% (180 gram). Mørk chokolade (70-85% kakao): 33% (100 gram). Sorte bønner: 30% (172 gram). Mandler: 25% (24 gram). Cashewnødder: 25% (30 gram). Makrel: 19% (100 gram). Avocado: 15% (200 gram)

Græskarkerner, bladgrønt, paranødder, solsikkekerner, mandler, havregryn, pinjekerner, hvide bønner, kikærter, linser, kokosnød, skorzonerrod, rosiner, majs, tørrede abrikoser, artiskokker, sojabønner, cashewnødder, fuldkorn, bananer, svesker og havregryn.

Tekst

Krom

Krom

Krom fås gennem:

  • Æg
  • Fisk
  • Frugt
  • Kartofler
  • Skaldyr
  • Hele korn
  • Ost

Tekst

Jod

Jod

Jod fås gennem:

  • Torskelevertran
  • Saltvandsfisk, Østers
  • Tang
  • Æggeblommer
  • Solsikkekerner

Tekst

Mangan

Mangan

Mangan fås gennem:

  • Avocado
  • Byg
  • Brombær
  • Brune ris
  • Bboghvede
  • Kastanjer
  • Ingefær
  • Hasselnødder
  • Havre
  • Ærter
  • Pekannødder
  • Tang
  • Spinat

Tekst

Selen

Selen

Selen fåes i:

  • Avocado
  • Broccoli
  • Hvidkål
  • Bladselleri
  • Æggeblommer
  • Hvidløg
  • Llinser
  • Løg
  • Skaldyr
  • Hvedekim
  • Hele korn

Tekst

Svovl

Svovl

Selen fåes i:

  • Hvidkål
  • Muslinger
  • Æg
  • Fisk
  • Hvidløg
  • Alm. løg
  • Mælk

Tekst

Øvrige næringsstoffer

Protein

Fisk, tofu, ris, bønner, fuldkorn, sojamælk, tahin, æg, broccoli, grønne grøntsager, økologisk kød, mælk, fjerkræ og sojabønner.

Essentielle fedtsyrer

Fisk som for eksempel sild, markrel, laks, sardiner, avocado, nødder (især mandler), hørfrø, sesamfrø, græskarkerner og solsikkekerner.

Fibre

Fuldkorn, nødder, bønner, mange frugter og havregryn.

Betacaroten

Abrikoser, asparges, broccoli, melon, gulerødder, grønkål, græskar, spinat, søde kartofler og vandmelon.

Tekst

  • Jern (

  • Zink (

  • Calium (

  • Magnesium (

Ansvarsfraskrivelse:

Ingen informationer, udtalenser og oplysninger på denne hjemmeside, er evalueret af offentlig myndighed, den danske Lægemiddelstyrelse-eller Fødevarestyrelse. Denne side er oplysning om vores og andres erfaring og er ikke beregnet til selv at stille diagnose, behandle, helbrede eller forebygge nogen form for sygdom.