Glutenfri kost
Med glutenfri kost undgår du en lang række sygdomme
Nogle af verdens største læger, mange langt oppe i alderen har set masser af data på hvad der gør mennesker syge.
Hvad er gluten?
Gluten er et protein der i store træk kommer fra hvede, byg og rug. Gluten er det stof, der gør dejen smidigt og elastisk samt gør brødet luftigt og lækkert.
Børn og gravide er særligt udsat for gift og tungmetaller fra drikkevand også i Danmark
Glutenallergi
Hvad er glutenallergi ?
Har du mistanke om glutenallergi eller for du konstateret glutenallergi af din læge eller alternative behandler så har du en sygdom der er livslang. Glutenallergi udløses af de proteiner som findes i hvede, byg og rug. Samlet kaldes disse kornproteiner for gluten.
Har du glutenallergi har du en sygdom i din tyndtarm som med tiden kan ødelægge din slimhinde i tyndtarmen, hvis du fortsætter med at indtage gluten. Sygdommen kan ikke helbredes og derfor behandles den hele livet igennem med en diæt uden gluten.
Gluten findes i rigtig mange fødevaregrupper.
Det ses ofte at glutenintolerance ledsages af en laktoseintolerance, hvilket medfører at der er hele fødevaregrupper der slet ikke kan indtages noget fra.
Hvis man har mistanke om glutenallergi, hvad kan man selv gøre ?
Du kan ændre din kost og via kostændring føle om der er mærkbare forandringer i din krop.
Alternativt kan du gå til din læge og få foretaget en blodprøve. Hvis du vælger lægen må du ikke have spist glutenfri kost før blodtesten.Du skal have symptomer som beskrevet nedenfor for at blodprøven giver udslag.
Hvordan undersøger lægen om man har glutenallergi ?
Lægen tager en blodprøve eller tager en vævsprøve fra tyndtarmen i forbindelse med en kikkertundersøgelse
Symptomer på glutenallergi:
Voksne
- Hyppige afføringer som kan være ildelugtende og anderledes i farven
- Luftgener og oppustet mave
- Gentagne mavesmerter
- Vægttab som følge af at næring optages dårligt
- Mangeltilstand af diverse vitaminer og mineraler
Børn
- Nogle af symptomerne være dårlig trivsel f.eks. på grund af tynde afhøringer
- Oppustet mave
Nogle mennesker oplever andre symptomer der ikke umiddelbart forbindes med glutenallergi
- Forstoppelse
- Træthed
- Ledsmerter og generelt dårligt humør
Hvordan reagerer kroppen på glutenallergi?
Når din krop rammes at glutenallergi er det i første omgang din tyndtarmen der er blevet syg. Den øverste del af din tyndtarm har fået en betændelsestilstand. Glutenallergi gør at dit immunforsvaret starter en betændelsestilstand i tarmslimhinden og ødelægger det yderste lag fimrehår så de forsvinder. Når de forsvinder nedsættes tarmens overflade hvilket betyder at evnen til at tyndtarmen kan spalte og optage næringsstoffer bliver reduceret. Herunder blandt andet de vigtige fedtopløselige vitaminer.
Hvad gør man efter at man har fået glutenallergi ?
Der findes ikke nogen behandling for glutenallergi
Spis dig rask og sund med kost uden gluten.
Kost uden gluten er faktisk rigtig sund kost
Hvilken fødevare indeholder ikke gluten ?
- Kødprodukter
- Fisk
- Æg
- Fjerkræ og indmad
Mælkeprodukter
- Margarine
- Syrnede mælkeprodukter
- Minarine
- Mælk
- Ost og smør
Grøntsager og frugt
- Alle grøntsager
- Kkartofler
- Ffrugter
- Nødder
- Mandler
Drikkevarer:
Juice, sodavand, saft, spiritus og vin.
Diverse:
Ris, boghvedegryn, majsgryn, hirseflager, sagogryn, quinoa, chiafrø, sesamfrø, birkes, solsikkekerner, græskarkerner, loppefrøskaller, hørfrø, kokosmel, majsmel, majsstivelse, kartoffelmel, boghvedemel, rismel, maizenamel, sojamel, tapioka, polenta, kikærtemel, hirsemel